Активісти вимагають ліквідувати департамент Кононенка-Грановського та не чіпати НАБУ

12 серпня, працівники Департаменту ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури, відомого як «департамент Кононенка-Грановського», на чолі з заступником керівника цього департаменту Дмитром Сусом, незаконно затримали та упродовж 11 годин протиправно утримували, а також – катували, двох працівників оперативно-технічного підрозділу Національного Антикорупційного Бюро України (НАБУ).

Як повідомив Директор НАБУ Артем Ситник, співробітників Бюро було затримано під час проведення дозволених судом негласних заходів у розслідуванні кримінальних проваджень за фактами протиправних дій працівників вказаного департаменту, які детективи НАБУ здійснюють протягом останніх декількох місяців.

З часу затримання генеральний прокурор України Юрій Луценко не надав жодного офіційного публічного пояснення незаконним діям, а точніше – злочинам – скоєним його підлеглими, які, фактично, взяли співробітників НАБУ в заручники і катували їх з метою отримання інформації про стан кримінального розслідування.

Відсутність реакції генерального прокурора України на зухвалий злочин його підлеглих ставить під сумнів те, що вони діяли без санкції Ю.Луценка чи його відома.

IMG_8403

Наразі Ю. Луценко не демонструє ані бажання зупинити прокурорське свавілля, ані спроможності очистити лави прокуратури від правоохоронців-перевертнів, ані наміру провести реальну реформу правоохоронного органу.

Складається враження, що Юрій Луценко використовує ввірений йому президентом Петром Порошенком правоохоронний орган для розправи над Антикорупційним Бюро України.

Генеральна прокуратура, політична залежність якої ніколи не викликала сумнівів, атакує створене на запит суспільства та міжнародних партнерів України НАБУ саме тоді, коли воно доводить свою аполітичність та ефективність. Замість доведення до суду справ Януковича і його поплічників, ГПУ перешкоджає роботі НАБУ, яке показує успіхи у розслідуванні корупційних злочинів наближених до правлячої верхівки людей і дає громадянам України надію на подолання безкарності корупціонерів у владі.

Ми переконані, вседозволеність співробітників Генеральної прокуратури, що поступово перетворюється на Генеральну Питочну України, мають бути жорстко та публічно покарані, а ті, хто викрадав та катував співробітників НАБУ – бути звільнені з лав правоохоронних органів та запроторені до в’язниці.

Ганебний департамент «Кононенка-Грановскього» має бути ліквідований, адже його працівники давно перетнули червону лінію. За часів екс-генпрокурора Віктора Шокіна вони цькували та незаконно переслідували своїх колег-реформаторів всередині ГПУ, які почали боротьбу із корумпованими прокурорами всередині прогнилої системи.

За часів генпрокурора Юрія Луценка вони фабрикували кримінальні справи та незаконно переслідували антикорупційних активістів.

Тепер вони перейшли до відвертого і показового терору антикорупціонерів: всередині ГПУ, у громадському секторі, журналістиці та у створених за їх підтримки антикорупційних органах.

Мовчання генерального прокурора Юрія Луценка та керівників інших правоохоронних органів, чиї підлеглі брали участь у незаконному затриманні працівників НАБУ, є неприпустимим в державі, де відбувається реформа кримінальної юстиції.

Таким чином найвище керівництво держави толерує очевидні злочини, свідками яких стає все суспільство. Чи здатне тоді воно розслідувати беззаконня своїх попередників: розстріл Небесної Сотні, викрадення, тортури та убивства активістів, військові злочини, контрабанду, прокурорсько-суддівський терор?

Це питання наразі без відповіді.

Допоки випадки свавілля траплятимуться в ГПУ і толеруватимуться керівництвом правоохоронного органу, покликаного захищати інтереси громадян у законний спосіб, Україна лишатиметсья захопленою клептократами державою з низьким рівнем захисту прав та свобод людини, що притаманний авторитарним режимам, узурпувавшим всі гілки влади.

Ми вимагаємо від генерального прокурора Юрія Луценка та президента України Петра Порошенка невідкладної реакції на події, а саме:

  1. Негайного звільнення з правоохоронних органів усіх осіб, причетних до викрадення та катування співпробітників НАБУ, у першу чергу – звільнення заступника керівника департаменту “Кононенка-Грановського” Дмитра Суса, а також притягнення цих осіб до кримінальної відповідальності;
  2. Ліквідації ганебного департаменту “Кононенка-Грановскього”, який переслідував реформаторів у ГПУ, антикорупційних активістів, а тепер – і працівників головного антикорупційного органу країни;
  3. Захисту Національного антикоурпційного бюро України від протиправних втручань з боку інших органів.
Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Новий рекорд: петиція про скасування “правок Лозового-Іонушаса” зібрала 25 000 голосів лише за годину. Наступна ціль – 100 000 підписів
ЦПК закликає президента подати законопроєкт про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”: ОП з другої спробу опублікував петицію
В ОП з вигаданих причин відмовилися реєструвати петицію ЦПК до Зеленського про повне скасування “правок Лозового-Іонушаса”. ЦПК буде подавати петицію вдруге

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності