Активісти подають до ДБР заяву про злочин міністра охорони здоров’я Степанова

ГО “Центр протидії корупції” та БФ “Пацієнти України” подали до Державного бюро розслідувань заяву про вчинення злочину посадовими особами Міністерства охорони здоров’я України, передбаченого частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України — службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. ДБР просять внести до ЄРДР дані за цим фактом, а також розпочати досудове розслідування.

Згідно з даними із відкритих джерел, МОЗ не затвердив у відповідний термін документи, необхідні для старту медичних закупівель, крім того, міністерство ухвалило рішення, які також відобразилися на затягуванні процесу закупівель. Таким чином, важкохворі пацієнти припинили отримувати ліки цього року.

“У міністерстві своєю бездіяльністю позбавили пацієнтів з тяжкими захворюваннями ліків. Ми уже спостерігаємо відсутність в лікарнях необхідних ліків для онкохворих діток, в той час, коли обов’язком держави є забезпечити лікуванням дітей. Тисячі пацієнтів змушені шукати допомоги в меценатів та благодійників, і далеко не всім це вдається. Це пряма загроза життю та здоров’ю громадян, тож посадовці повинні нести за це відповідальність” – наголосила заступниця виконавчого директора “Центру протидії корупції” Олена Щербан.

Активісти встановили, що

– МОЗ знадобилося два місяці на затвердження паспорту бюджетної програми (законом передбачено 30 днів);

– зведені відомості в потребах лікарських засобів фактично були затверджені лише через три місяці після прийняття відповідної паспортної програми;

– МОЗ так і не спромігся внести зміни до нормативних актів для наділення ДП “МЗУ” всіма необхідними повноваженнями 

– МОЗ фактичною бездіяльністю сприяв ухваленню Кабміном постанови від 12 червня 2020 року № 478, якою суттєво ускладнено процедуру закупівлі ліків та медичних виробів ДП “МЗУ” (відтепер підприємство вимушене погоджувати з МОЗ України всі кількісні, якісні та технічні характеристики предмета закупівлі, а також погоджувати проект майбутнього договору на закупівлю)

Зазначені вище дії та бездіяльність суттєво ускладнили запуск процедури закупівлі ліків та медичних препаратів, та загалом в найближчому майбутньому зробили неможливим реалізацію паспорту бюджетної програми КПКВК 2301400 “Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру”, у зв’язку із значним зсувом по строках процедур відкритих торгів.

Тому реалізація ДП “МЗУ” 14 напрямів закупівель лікарських засобів та медичних товарів на суму понад 5,72 млрд грн буде зірвана.

З огляду на перераховане, дії та бездіяльність очільника МОЗ – Максима Степанова – можна кваліфікувати як службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, а саме:

– суттєві ускладнення процедури закупівлі ліків та медичних виробів за рахунок коштів Державного бюджету;

– значного відтермінування процедур закупівель;

– неможливості реалізації паспорту бюджетної програми КПКВК 2301400 

– відстутність ліків у важкохворих пацієнтів

Як наслідок, значна частина коштів не буде освоєна цього року, а ліки, необхідні для лікування рідкісних та небезпечних хвороб, не дійдуть до медичних закладів, що вже спричинило катастрофічну ситуацію з лікуванням пацієнтів, хворих на тяжкі хвороби, наголошують у ЦПК та БФ “Пацієнти України”.

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
У 2020 році українці витратили 14 млрд грн на ліки без доведеної ефективності. Звіт 
Меблі замість ліків, “велике будівництво” та завищені ціни. ЦПК проаналізував рік ковідних закупівель

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності