90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року — звіт ЦПК

Презентували підсумки звіту “Чотири роки здорових закупівель” — детального аналізу 4-річного лікування корупції в сфері закупівель ліків в Україні.


Відповідно до звіту, підготовленого Центром протидії корупції за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, за чотири роки існування системи закупівлі ліків через міжнародні організації вдалося значно розширити кількість позицій, які закуповує держава для лікування онкохворих.

Кількість препаратів у переліку ліків, які закуповує держава через міжнародні організації для дітей і дорослих з онкозахворюваннями, зросла на 30-40%, у залежності від програми.

“Закупівля ліків через міжнародні організації стала новим успішним кейсом у боротьбі з корупцією, який почали переймати інші держави. За останні кілька років на такий формат закупівель ліків перейшли Боснія і Герцоговина, Казахстан, Молдова, Туркменістан та Узбекистан”, — коментує в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

Загалом у порівнянні з цінами 2014 року — в 2017 році більшість препаратів для онкохворих пацієнтів було куплено дешевше. Навіть у випадках, коли міжнародна організація в Україні закуповувала ті сами бренди та форми випуску препаратів, що і раніше МОЗ України, ціни значно впали в порівнянні з 2014 роком.

“90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року. Так, наприклад, у випадку з препаратами “Бікалутамід” та “Доцетаксел” ціну вдалося знизити у 19 та 6 разів відповідно“, — говорить керівниця медичного напрямку Центру протидії корупції Олена Щербан.

Цього вдалось досягнути, перш за все, завдяки підвищенню конкуренції, здійсненню закупівель напряму у виробників, формуванню довіри до закупівельників та самої процедури закупівель в іноземних та українських постачальників, виходу на ринок генеричних виробників, а також підписанню довгострокових контрактів з виробниками, позиції яких є монопольними на ринку.

“За результатами проведеної роботи, зокрема, налагодженню графіків поставок, проведенню аудиту та перегляду номенклатур, минулого року міністерству вдалось збільшити фінансування по дорослій онкології більше ніж удвічі. До передбачених за цим напрямом на початку року 709 млн грн вдалося додати ще 910 млн грн. У 2018 році загальна сума фінансування цього напряму склала близько 1,6 млрд грн., водночас на дитячу онкологію держава виділила 502 млн грн. Ці кошти забезпечать значне поліпшення в забезпеченості пацієнтів ліками”, — пояснює заступниця міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина.

Збільшення доступу до безкоштовного лікування — значне досягнення, адже для більшості пацієнтів оплата дороговартісного лікування чи купівля необхідних ліків є великим тягарем, а інколи — просто недоступна.

За даними дослідження «Індекс здоров’я. Україна» 2017 року понад 60% родин в Україні були змушені або позичати  кошти, або продавати майно, щоб оплатити лікування чи дороговартісні ліки. Майже 75% всіх госпіталізованих в 2017 році вказали на складнощі в пошуку грошей саме на ліки.

Допомагаючи вирішити проблему доступу до лікування, ми сприяємо тому, щоб зменшити той величезний фінансовий тягар, з яким стикаються, зокрема, і родини онкохворих пацієнтів”, — зазначає директор програмної ініціативи “Громадське Здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження” Вікторія Тимошевська.

Збільшення кількості закуплених за держкошт ліків — це перш за все більше пролікованих пацієнтів та врятованих життів. Ключовими факторами для цього є громадський контроль та припинення корупції на закупівлях. Разом із тим, доступ пацієнтів до ліків залежить не лише від централізованих закупівель за допомогою міжнародних організацій, а й від зменшення цін на ліки, які закуповують у регіонах через місцеві бюджети”, — додає Тимошевська.

Нагадаємо, наприкінці минулого року можливість залучати міжнародні організації до державних закупівель ліків і медичних виробів продовжено ще на рік. Також у жовтні 2018 року зареєстровано державне підприємство «Медичні закупівлі України», яке в майбутньому має забезпечити створення центру закупівельної експертизи та буде допомагати регіонам підвищувати ефективність використання місцевих видатків на закупівлю ліків і медвиробів.

Завантажити звіт

Поділитись новиною

Читайте також

Всі новини
Звіт Єврокомісії: Україна має скасувати “правки Лозового”
У 2020 році українці витратили 14 млрд грн на ліки без доведеної ефективності. Звіт 
Семеро українських номіналів зазначені бенефіціарами більшої кількості компаній, ніж топ-олігархи — Звіт

Читайте також

Всі новини
У 2020 році українці витратили 14 млрд грн на ліки без доведеної ефективності. Звіт 
Меблі замість ліків, “велике будівництво” та завищені ціни. ЦПК проаналізував рік ковідних закупівель

підписка

Отримуйте першими новини ЦПК
Заповнючи форму, я погоджуюсь з умовами Політики конфіденційності